Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak sztampowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film