Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz spora porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe włoskie dania

Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film